Training Verbeterde Meldcode

De meldcode moet je gebruiken, maar melden is niet verplicht. Hoe ga je nu om met de meldcode en wat houdt het eigenlijk in?

De meldcode voor huiselijk geweld en kindermishandeling helpt professionals goed te reageren bij het signaleren van dit soort geweld. Er bestaat bij Leerkrachten, PM-ers, Gastouders en Bemiddelingsmedewerkers veel behoefde aan meer informatie over de meldcode. Het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport heeft speciaal voor deze doelgroep de training ‘Werken met de meldcode’ ontwikkeld. De Coole KIDS Box heeft de licentie om deze training te verzorgen.

Tijdens de training krijg je meer inzicht in de 5 stappen van de meldcode, oefenen we met elkaar in het gebruiken van de verschillende signalenlijsten en bespreken we verschillende casussen, om met elkaar te oefenen en vragen te beantwoorden.

De meldcode beschrijft in 5 stappen wat professionals moeten doen bij vermoedens van geweld of kindermishandeling.

  • Stap 1: In kaart brengen van signalen.
  • Stap 2: Overleggen met een collega of je GOB. Eventueel raadplegen van Veilig Thuis (het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling), of een deskundige op het gebied van letselduiding.
  • Stap 3: Gesprek met de betrokkene(n).
  • Stap 4: Wegen van het huiselijk geweld of de kindermishandeling. Bij twijfel altijd Veilig Thuis raadplegen.
  • Stap 5: Beslissen over zelf hulp organiseren en / of melden bij Veilig Thuis.

 

Voor wie?

Deze training is er speciaal voor professionals die met kinderen werken met MBO denk- en werkniveau. De training wordt dan gegeven op MBO-niveau. Voor professionals uit het onderwijs verwachten wij een HBO denk- en werkniveau en dan wordt de training ook gegeven op HBO-niveau.

Resultaat

Na het volgen van de training:

  • Heb je kennis over de verschillende aspecten van huiselijk geweld en kindermishandeling;
  • Heb je inzicht in het vroegtijdig signaleren van zorgen en het inschatten van de ernst van de signalen;
  • Ken je je taken en grenzen en weet je wanneer je de meldcode moet in zetten.

De training  geeft inzicht in de meldcode en het signaleren van huiselijk geweld en/of kindermishandeling. Na een actieve deelname ontvang je het erkende certificaat voor je deelname aan de training Verbeterde Meldcode.

Tijdsinvestering

De tijdsinvestering van bovenstaande training is 2,5 uur tot 3 uur. Deze training kan ook op uw locatie worden gegeven.

Kosten

De training kost €69,00 per persoon. Voor onze leden zijn de kosten €49,00.

Wil je graag deze training intern volgen met je team? Dat kan! De training is dan € 650,00 excl reiskosten. Voor onze leden zijn de kosten €625,-.

Deze training is vrijgesteld van BTW.

Saskia

""De adviezen en de aangeboden hulp om alles op orde te krijgen waarderen we erg.""

Wij hebben met ons team de training gevolgd. Wat fijn dat er tussendoor ruimte is voor vragen waar we momenteel tegen aan lopen. Ook de adviezen en de aangeboden hulp om alles op orde te krijgen waarderen we erg. Daarnaast erg fijn en interessant dat we foto’s bekijken en bespreken. En natuurlijk de casus in groepjes bespreken is erg effectief. Je koppelt het direct naar je eigen praktijk.

Claudia

"Je staat open voor vragen en eventuele discussies."

Ik vond de avond leuk en leerzaam. Je vertelt het op een prettige manier. Je staat open voor vragen en eventuele discussies. Ook sluit de casus goed aan bij de theorie.

Joyce

""We hebben duidelijke en leerzame informatie gekregen.""

We hebben duidelijke en leerzame informatie gekregen. Wat erg leuk en interessant was, waren de foto’s en het bespreken er van. Ook de casus was leuk om over na te denken. Zo blijf je er ook bij, omdat je niet alleen theorie krijgt, maar ook zelf aan het werk wordt gezet.

Wij maken gebruik van cookies

Als je onze website gebruikt, ga je ermee akkoord dat we cookies plaatsen. Meer informatie vindt je in ons privacy statement.