MENU
Menu

Is Begrijpend lezen lastig voor je kind?

Begrijpend Lezen lastig?

Begrijpend lezen is een lastig onderdeel op school voor veel kinderen. Waar kan dit aan liggen en wat kun je er aan doen?

  • Het lezen van de tekst zelf is lastig: De oplossing is het stimuleren van de hersenhelften om samen te werken. Lezen is namelijk een complexe activiteit. Je ogen moeten van links naar rechts en ook nog wisselen van bladzijde.
  • Er staan lastige woorden in de tekst: De oplossing is om veel woorden te benoemen, gebruik in je eigen taal ook lastige woorden. Doe eens een spel om woorden te zoeken. Je schrijft de letters a t/m z op en geeft een opdracht. Bijv schrijf bij elke letter een voorwerp op dat zwaar is, je kunt vastpakken, dat kan rijden, kan rollen etc. Veel informatieve programma’s kijken en informatieve boeken lezen.
  • Verbanden zoeken is lastig: Benoem eens alle signaalwoorden en kijk eens of je ze in een tekst kunt vinden. Bijv. toen (tijd) daarna (tijd) bijvoorbeeld (voorbeeld) daardoor (oorzaak-gevolg) maar (tegenstelling). op internet kun je ook een mooie lijst vinden van alle signaalwoorden.
  • De tekst is lastig: Maak de tekst eens beeldend. Als je een stuk hebt gelezen maak je er eerst een beeld bij en daarna ga je de volgende alinea pas lezen.

Een ander belangrijk onderdeel is natuurlijk de vragen beantwoorden. Veel kinderen lezen eerst de tekst en gaan er hun eigen beeld bij vormen, hun ervaring of hun eigen kennis activeren. Ze kiezen dus het antwoord, dat zij zouden doen of wat zij zelf weten. Erg belangrijk is het om eerst de vragen te lezen. Dan beseffen ze dat het niet om hun mening of ervaring gaat, maar om dat van de schrijver. Wat willen ze weten qua antwoord en waar moet ik dus op letten in de tekst. Welke stappen kun je dan het beste toepassen?

  • Kijk naar vraag 1: Wat willen ze weten? Welk stukje in de vraag is belangrijk? Onderstreep of arceer dit anders. Waar gaat het vooral over bijv.
  • Moet ik een bepaalde regel of alinea lezen voor deze vraag? Arceer deze dan. Lees hem alvast door.
  • Kijk naar vraag 2 enz
  • Alle vragen bekeken? Ga dan naar de tekst en lees een alinea. Kan ik al een vraag beantwoorden? Welke belangrijke woorden staan hier in? Lees vervolgens de tweede alinea

Succes met Begrijpend Lezen!

© 2024 | Webdesign Kuipers Design