MENU
Menu

Kinderboekenweek en lezen

Kinderboekenweek en lezen!

Ieder jaar is er weer een kinderboekenweek met een leuk thema. Ook zijn er altijd diverse activiteiten die er geregeld worden. Kijk ook eens of er een boekstart in de buurt is. Zij organiseren het hele jaar door leuke activiteiten.

Zelf wil ik graag de aandacht besteden aan het voorlezen. Voorlezen, we beginnen er allemaal mee als de kinderen klein zijn. Zodra de kinderen zelf kunnen lezen, stoppen we er meestal mee. Wat zonde! Hoe mooi kan het zijn om voor te lezen aan oudere kinderen. Ook zij hangen nog steeds aan je lippen tijdens het voorlezen. Of ga elkaar eens voorlezen. Je breidt de woordenschat enorm uit, omdat je boeken pakt die passen bij hun leeftijd of die er iets boven zitten, omdat ze het zelf nog niet kunnen lezen. Je geeft zelf het goede voorbeeld, lezen is leuk en gezellig. Lezen komt bij elk vak terug en ook op het Voortgezet Onderwijs speelt lezen een grote rol. Daarom is het erg belangrijk om het lezen te stimuleren en het leuk te maken en houden.

Heeft je kind een hekel aan zelf lezen, omdat het moeilijk is? De kans is dan groot dat de hersenhelften nog niet goed samen werken. Immers wat beide ogen zien, moet vertaald worden door de hersenen en als die zandpaadjes nog geen asfaltwegen zijn, is dit erg lastig. Extra lezen heeft dan geen effect en zelfs een negatief effect, “lezen is stom!”

Heb je het gevoel dat dit speelt? Ga dan kruislingse oefeningen doen. Bijv tik met je linkerhand je rechterknie aan en andersom en dit herhalen. Wil je meer weten? Kijk dan eens bij de training Focus van JipKes.

Veel leesplezier!

 

 

© 2024 | Webdesign Kuipers Design