MENU
Menu

Ouders en de ontwikkeling van hun kind

Ouders en de ontwikkeling van hun kind

Als professional ben je bezig met de ontwikkeling van de kinderen. Meestal verloopt dit goed en dat willen ouders ook graag horen. Hun kind komt gewoon mee en is er niks aan de hand. Het kan genieten en lekker zijn gang blijven gaan.

Het gesprek verloopt soms anders als het kind voor loopt of achter loopt. Het kind is dan anders en ouders vinden het soms lastig om dit te horen. Hou hier rekening mee, als je het gesprek aan gaat. Denk van te voren al na hoe en wat je de ouders zegt en ook hoe jij gaat reageren als ze schrikken of in de verdediging gaan.

Ouders waarvan de kinderen erg voor lopen vinden dit ook niet altijd fijn. Er komen direct vragen opzetten. Hoe gaat het dan met vrienden? Hoe reageren andere ouders? Hoe gaat dat dan straks op school? Ik wil niet opscheppen en laat mijn kind gewoon kind zijn.

Ouders waarvan de kinderen achter lopen krijgen ook direct vragen. Hoe gaat het dan op school? Hoe gaat de toekomst? Mijn kind is toch niet “dom”? Hier merk je ook vaak dat ze in de verdediging gaan. Oh maar mijn man was ook laat met lopen of praten. Ik versta hem goed hoor. Hulp is niet nodig hoor, hij is gewoon moe en wat lui hier, thuis gaat het goed.

Waarom reageren ouders soms zo? Het overvalt ze en zijn er soms gewoonweg nog niet aan toe om het te horen en te zien. Ze moeten het eerst verwerken en als ze dan ineens een waterval over zich heen krijgen, is dat niet fijn. De automatische verdediging treedt in werking. Sommige ouders kunnen ook niet vergelijken met andere kinderen.

Mijn tip is dan ook, denk na voor je het gesprek aan gaat en wat het doel van het gesprek is. Geef ouders al aan dat je het wil hebben over de ontwikkeling en dat je ook benieuwd bent hoe zij alles zien. Laat ouders dan eerst zelf aan het woord en luister, luister en luister naar hun verhaal. Vat het samen en vraag of het klopt wat jij hebt gehoord. Als je luistert, hoor je al of ouders hetzelfde zien als jij. Dan kun jij ook makkelijker je zorgen neerleggen. Zij zijn er al aan toe. Zeggen ouders dat alles goed gaat of geven ze het signaal af dat ze niet snappen waarom ze een gesprek hebben? Denk dan na wat je in het eerste gesprek gaat zeggen. Misschien kun je dan beter nog een extra gesprek plannen.

Heb je vragen of advies nodig? Wil je graag contact met mij opnemen? Dat is geen probleem! Bel of mail mij gerust.

Wil je graag worden in het voeren van gesprekken? Geef je dan op voor de live training “Gesprekken voeren”. Wij zorgen dat jij de handvatten krijgt zodat je zelfverzekerd en gerust het gesprek in gaat.

© 2024 | Webdesign Kuipers Design