MENU
Menu

Ouders en uren

Ouders en uren?!

Iedereen krijgt er wel eens mee te maken. Ouders die ineens een dag vrij nemen, eerder komen ophalen of het niet eens zijn met de uren die je schrijft. Hoe ga je hier nu mee om?

Voorkomen is natuurlijk handiger. Mail je contract voor het tekenen, zodat ze het al rustig door kunnen lezen. Ben je zelfstandig? Maak dan je eigen contract. Ben je gastouder en doet je GOB dit? Verzoek ze dan om het eventueel aan te passen voor jou. Zorg er voor dat er duidelijk in je contract staat dat de uren die zijn overeengekomen ook genoteerd gaan worden. Met eventueel een voorbeeld erbij. Daarnaast dat als een kind ziek wordt en de ouders besluiten het kind thuis te houden, ook deze uren genoteerd gaan worden. Wat doe je met vakantie uren buiten jouw vakantie om? Zet ook in je contract hoe je met vrij genomen uren omgaat. Krijgen ouders een vervangende dag indien mogelijk of niet? Dit bespreek je vervolgens allemaal bij het ondertekenen. Je kunt natuurlijk ook met vaste uren gaan werken of met dagdelen. Maar ja, steeds meer ouders verwachten flexibiliteit en die wil je ook wel tegemoet komen. Dus het blijft een ding. Toch is duidelijkheid en niet over je grenzen heen laten gaan erg belangrijk. Ouders weten dan waar ze aan toe zijn en zien dat je staat voor je bedrijf en gaan er dan meestal wel mee akkoord. Ze kiezen immers speciaal voor jou!

Gaat het dan toch mis? Blijf dan rustig en blijf zakelijk en duidelijk, gebruik geen zinnen waar een emotie uit blijkt. Jullie hebben een zakelijke overeenkomst en op die manier bespreek je het ook. “Ik snap dat het vervelend is, maar dit zijn nu eenmaal de regels. Deze staan ook duidelijk in het contract vermeld en we hebben ze gemaild en besproken bij het ondertekenen.”

Bij flexibele opvang kun je zo reageren. Maar het is toch flexibel? “Dat klopt, je hoeft niet verplicht elke week dezelfde uren af te nemen of per dagdeel te betalen. Ik schrijf de uren die jij hebt doorgegeven of als het onder de contracturen komt, de overeengekomen contracturen.”

Het belangrijkste is dat je iedereen hetzelfde behandelt en dus 1 lijn trekt en dit consequent toepast. Anders gaan de ouders nou eenmaal over je heen lopen en gaan ze over jouw grens heen. Dat wil je natuurlijk helemaal niet.

Succes en stel je op als professional, want dat ben je natuurlijk!

Vind je dit lastig? Heb je graag een Pedagogische Coach? Neem gerust contact met mij op.

© 2024 | Webdesign Kuipers Design