MENU
Menu

Tanden poetsen

Tandenpoetsen

Kinderen staan er mee op en gaan er mee naar bed. Als het goed is, gebeurt dit overal. Helaas neemt dit af, naarmate de kinderen ouder worden. Hoe dit komt? Het is niet het leukste en het kost volgens de kinderen ook zo veel tijd….

Hoe voorkom je dat het poetsen steeds minder wordt?

Maak er een gewoonte van op een vast tijdstip. Eventueel passend in het bedritueel en in het ritueel van het opstaan. Als het op een vast moment gebeurt, hoort het er gewoon bij en vergeet je het ook niet meer.

Heeft je kind het idee dat het te lang duurt? Pak dan eens een tandenpoetszandloper of een stopwatch (2 minuten) en vraag hem wat leuks te doen. Zandloper afgelopen? Dan stoppen met de activiteit. Duurde dat echt zo lang? Daarnaast zijn er vele apps met een leuk tandenpoets liedje. Ook kun je zelf een verhaaltje vertellen over de tanden en kiezen die je poetst.

Waar moet je nu op letten?

1e fase: vanaf het eerste tandje: Begin nu met het poetsen. Zo went de kleine aan een tandenborstel in de mond en aan de smaak van tandpasta. Ook kun je het nu al als vast moment tijdens het bedritueel en het opstaanritueel gaan doen.

2e fase: vanaf ong 6 jaar

Er komen nu grote mensentanden bij en ook komen de eerste blijvende kiezen. Deze zijn in het begin nog erg kwetsbaar. Zorg er dus voor dat je nog steeds zelf poetst en maak het eventueel leuker met een liedje, verhaaltje of de zandloper. Zelf voorpoetsen is ook een idee. Zo leert en oefent je kind al een beetje het poetsen. Napoetsen heeft een negatievere smaak. Jij hebt het al gedaan, maar ik moet het toch even over of beter doen.

3e fase: vanaf 10 jaar

Nu kunnen kinderen zelf leren poetsen, aangezien de motoriek nu op niveau is. Ga eerst dus voorpoetsen en laat je kind het nadoen en heb een vaste volgorde. Vervolgens kun je je kind het ’s morgens alleen laten doen en poets jij ’s avonds nog voor en vervolgens laat je hem het zelf doen. Wel hou je nog in de gaten of het goed gaat.

Apps

Voor de jongsten is er de app Trammelant in Tandenland. Hierin hoor je een liedje en de volgorde van tandenpoetsen. Is het liedje afgelopen? Dan is je tijd voorbij. Talking Ginger is ook voor de kleinsten. Daarnaast zijn er nog diverse apps met Brush in de titel. Een voorbeeld is Brush Up. Hier kan je kind zichzelf zien in de spiegel en doet het mee met het poetsmonster. Deze is wel in het Engels, maar wel erg duidelijk.

 

Veel poetsplezier!

© 2024 | Webdesign Kuipers Design