MENU
Menu

Week van de veiligheid

Week van de Veiligheid

Deze week is het de week van de Veiligheid. De donkere dagen komen er weer aan en daarom wordt er deze week extra aandacht voor gevraagd.

Als ik denk aan het woord Veiligheid, gaat het vooral om het veilig voelen. Kinderen moeten zich veilig kunnen voelen thuis en bij de opvang. De opvang moet een tweede thuis worden, waar ze alles kwijt kunnen. Waar er naar ze geluisterd wordt en waar ze gezien worden. Ieder kind is anders en verdient het om gezien te worden met al zijn kwaliteiten.

Wat kun je eigenlijk doen om het kind zich veilig te laten voelen?

  • Wees er voor het kind. Laat het alles vertellen wat het wil en luister er serieus naar en met belangstelling.
  • Stel ook eens vragen of het allemaal goed gaat en of hij het nog steeds leuk vindt.
  • Vertel het kind, dat het altijd bij je mag komen als er wat is. Je bent er voor hem.
  • Laat het merken dat je hem/haar lief vindt. Neem het eens lekker op schoot, geef eens een knuffel als hij het nodig heeft.
  • Heb je een keer onenigheid gehad? Geeft niks, hoort er allemaal bij, maar maak het wel weer goed en rond het positief af. Dat gevoel blijft dan hangen en overheersen.
  • Uit je gevoelens zelf ook en geef aan dat het kind ook zijn gevoelens mag uiten. Het is een gevoel en dat hoort op dat moment even bij je en is niet verboden.

Daarnaast kun je natuurlijk ook dingen afspreken met kinderen. Bij ons is een van de belangrijkste regels in huis:

“Zegt iemand tegen je, “niet aan papa of mama vertellen hoor!”, dan bedoelen ze dat je het juist aan papa of mama moet vertellen.”

Deze regel heeft voor ons al erg veel gebracht en hierdoor hebben ze het gevoel dat wij er altijd voor ze zijn. Hoe groot of klein het probleem ook is. Daarnaast weten ze bij ons, dat eerlijkheid ze verder brengt dan iets verzwijgen.

Veel succes!

© 2024 | Webdesign Kuipers Design