MENU
Menu

Gastblog: Moeilijke eters door Babysits

Hoe om te gaan met moeilijke eters?

Wat te doen als je kind alleen van pizza en patat houdt? Maak je geen zorgen! Babysits heeft speciaal voor de Coole KIDS Box een blog geschreven voor ouders of verzorgers van kinderen die moeilijke eters zijn. Volg de onderstaande stappen om je kind vijf groenten en fruit per dag te laten eten!

De signalen van een moeilijke eter:

Als je kind een aantal van de onderstaande signalen vertoond, dan zou het zo kunnen zijn dat hij of zij een moeilijke eter is. Maar maak je geen zorgen, dit hoeft niet te betekenen dat je kind altijd een moeilijke eter blijft.

1.       Langzaam eten

2.       Niet veel eten

3.       Weigert vaak te eten

4.       Vraagt altijd om dezelfde maaltijd

5.       Wilt liever geen nieuw eten uitproberen

6.       Heeft liever drinken dan eten

7.       Alles is meer interessant dan eten

8.       Sterke voorkeuren hebben voor bepaald eten

 

Waarom is mijn kind een moeilijke eter?

Voordat we ingaan op de tips om je te helpen om te gaan met een moeilijke eter, kijken we eerst naar de kern van het probleem. Er zijn een aantal redenen waarom een kind een moeilijke eter kan zijn.

1.       Natuurlijke oorzaken

Veel kinderen zeggen al voordat ze het eten hebben geprobeerd dat ze het niet lusten. De oorzaak kan hiervan zijn dat de structuur van het eten hen niet aanspreekt en/of ze hebben moeite met het proberen van nieuwe dingen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat het kind het eten al heeft geprobeerd, maar het echt niet lust.

2.       Groepsdruk

Jongere kinderen kunnen sterk worden beïnvloed door groepsdruk, vooral op de kleuterschool en de basisschool. Ze kijken op tegen hun vrienden en proberen  bij de groep te passen. Als elk kind in de klas een appel eet als lunch, willen ze dat waarschijnlijk ook. Maar als ze niemand fruit of groente zien eten en ze horen er negatieve opmerkingen over, dan willen ze het ook niet eten.

3.       Natuurlijk instinct

In feite is kieskeurig eten een natuurlijk instinct voor zelfbehoud bij zoogdieren. Als mensen zuigelingen zijn, verwerpt hun lichaam onbekend voedsel en voedsel dat onbekend smaakt. Over het algemeen is dit een natuurlijke voorzorgsmaatregel om zichzelf niet te vergiftigen.

4.       Culturele vertegenwoordiging

Kinderen zien hun favoriete personages in tekenfilms en programma’s vaak als hun held. Wat de held leuk vindt, dat vinden zij ook leuk en wat de held lekker vindt dat vinden zij opeens ook lekker. Helaas geven deze ‘helden’ niet altijd een even goed voorbeeld aan de kinderen. Zo laten talloze shows zien dat groenten niet ‘cool’ zijn, terwijl de coole kinderen fast food aan het eten zijn.

 

Hoe kan ik mijn kind gezond laten eten?

Het is erg frustrerend als je kind een moeilijke eter is. Met de volgende tips is de kans in ieder geval een stuk groter dat ook jouw kind wat groente en fruit naar binnen krijgt!

1.       Maak eten leuk

Door het eten leuk te maken, willen kinderen het eten vaker proberen. Zo kun je bijvoorbeeld gezichtjes maken van het eten, samen het bord mooi versieren of zelfs hele creatieve creaties maken, zoals deze dieren die helemaal gemaakt zijn van fruit en groenten. Werkt ook dit niet? Probeer dan eens de groentes en het fruit te blenden. De verandering in textuur en kleur, helpen je kind wellicht om naar een andere manier naar het eten te kijken.

2.       Laat de kinderen meehelpen

Kinderen vinden het leuk om betrokken te zijn bij de dingen die hun ouders of verzorgers doen. Laat je kind dan ook meehelpen met het voorbereiden van het eten. Hierdoor is de kans ook groter dat zij hun groenten zullen opeten, omdat ze het zelf ‘gemaakt’ hebben. Taakjes die je kind zou kunnen doen:

–         Laat je kind twee recepten zien en laat hem of haar hier uitkiezen.

–         Neem je kind mee naar de supermarkt en laat hem of haar zelf twee groenten uitkiezen die jullie gaan eten.

–         Betrek je kind bij de keuken door hem of haar taken te geven die bij de leeftijd past zoals; het deeg mixen, roeren, de groenten wassen, het eten in stukjes snijden enz.

–         Als  je kind oud genoeg is, kunnen ze het recept voor je voorlezen.

3.       Compromis

Soms kan het helpen om een compromis te sluiten. Serveer een maaltijd die je kind zelf erg lekker vindt, gemengd met groenten of fruit. Denk hierbij aan yoghurt met fruit, macaroni met groenten, pannenkoeken met appels enz. De sleutel hier is om groenten of fruit te mengen met het voedsel waar ze al van houden!

4.       Vind rolmodellen

Ga op zoek naar films of boeken waar de hoofdpersonage een positieve houding heeft tegenover het eten van gezond voedsel. Zo kun je denken aan Popeye die sterker wordt van het eten van spinazie of wat dacht je van de film Ratatouille, waar de hoofdpersonage de heerlijkste gerechten maakt van overgebleven groenten.

5.        Eten is een gezinsactiviteit
Als je wilt dat je kind eet en geniet van eten in het algemeen, kun je deze passie voor eten op jezelf toepassen! Dus breng de volgende keer dat je dineert alle gezinsleden rond de tafel en maak er een gewoonte van.

De meest voorkomende fouten om te vermijden
Nu je precies weet wat je moet doen, volgen hier enkele tips over wat je liever niet kan doen wanneer je kinderen moeilijke eters zijn.

– Gebruik het dessert niet als straf of beloning
– Zeg niet “oh dat zullen ze niet lekker vinden!” wanneer er eten aan hen wordt voorgesteld
– Dwing je kinderen niet om te eten

– Wordt niet boos en schreeuw niet tegen je kind wanneer hij of zij niet wil eten

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Babysits, hét oppasplatform van Nederland. Via Babysits kun je gemakkelijk en snel oppaswerk of een oppas bij jou in de buurt vinden. Naast dat Babysits een online oppasplatform is, geeft het platform regelmatig tips wat betreft de opvoeding van kinderen.

© 2024 | Webdesign Kuipers Design