MENU
Menu

Gastblog: Wat de voordelen van kunst zijn voor kinderen

Kinderen vinden het vaak leuk om te knutselen, tekenen, schilderen, dansen en kleien. Maar vaak wordt deze vorm van ‘kunst’ onderschat. Ja het is leuk en kinderen kunnen hun creativiteit en energie erin stoppen, maar erg belangrijk is het niet toch!? Niet is echter minder waar! Kunst is juist heel belangrijk voor kinderen en het helpt hen op meerdere vlakken.

Wat valt er onder kunst?

Als je kunst hoort dan denk je waarschijnlijk snel aan robuuste beelden en felle kleuren of aan de Mona Lisa. Maar kunst is de overkoepelende term voor veel creatieve uitingen, zoals theater, dans, muziek, literatuur, schilderen en nog veel meer.

 

Waarom kunst?

Kunst brengt voor iedereen, niet alleen voor kinderen, erg positieve factoren met zich mee. Zo worden mensen met autisme, patiënten die een chemotherapie ondergaan en mensen met trauma’s vaak ‘behandeld’ door middel van onder andere kunsttherapie. Kunsttherapie helpt bij de verlichting van stress en angst en kanaliseert tegelijkertijd de emoties op een positieve en creatieve manier.

 

Het effect van kunst op kinderen

Kunst heeft een positief effect op de volgende factoren van kinderen:

●       Communicatieve vaardigheden

●       Emotioneel welzijn

●       Het maken van vrienden en samenwerken

●       Vertrouwen en zelfrespect

 

Communicatieve vaardigheden en taalontwikkeling

Maar kunst zegt toch helemaal niks? Daar ga je de fout in. Kunst zegt juist heel veel. Vooral bij kinderen die moeite hebben om verbaal te communiceren kan kunst een oplossing zijn. Bijvoorbeeld via schilderijen, tekeningen of dans kan een kind uiten hoe hij of zij zich voelt op een alternatieve manier dan dit verbaal uit te drukken. Hiernaast breiden kinderen hun vocabulaire ook uit, wanneer zij praten over de vormen, kleuren en elementen die zij gebruiken tijdens het maken van kunst.

 

Emotioneel welzijn

Naast dat werken aan kunst ervoor zorgt dat kinderen rustig worden, leren om geduldig te zijn en hun focus verbeteren, is kunst ook erg waardevol voor kinderen die worstelen met emotionele stabiliteit. Via kunsttherapie worden veel kinderen ontspannen, wat weer zorgt dat het zenuwstelsel ook kalmeert. Symptomen zoals stress en angstgevoelens worden hierdoor verminderd. Mocht je kind hiernaast juist ontiegelijk veel energie hebben, dan kunnen ze hun energie ook heel goed uiten in een kunstvorm zoals acteren of dansen.

 

Het maken van vrienden en samenwerken

Kunst hoef je niet altijd in je eentje te doen. Je kunt het samen met je gezin doen, in de klas, tijdens een play date of tijdens bijvoorbeeld een theater- of tekenles. Voor kinderen die verlegen zijn is kunst de ultieme manier om in contact te komen met andere leeftijdsgenootjes. Het is een goede manier om langzaam uit zijn of haar schulp te kruipen en tegen de nieuwe kindjes te praten over waar zij mee bezig zijn. Werken er meerdere kinderen aan een mooi kunstwerk, zoals bijvoorbeeld een dansvoorstelling? Dan kunnen zij hier ook nog eens goed door leren samenwerken.

 

Vertrouwen en zelfrespect

Misschien wel de belangrijkste factor die kinderen kunnen leren van kunst is vertrouwen en zelfrespect. Kunst bevordert zelfexpressie en zonder deze kunst, hadden sommige kinderen dit wellicht helemaal niet durven te uiten. Als het over kunst gaat dan is er geen goed of fout en dat zorgt ervoor dat kinderen vaak meer zelfvertrouwen en respect voor zichzelf krijgen.  Heeft je kind een laag zelfbeeld, lage cijfers op school of wordt hij of zij gepest? Dan kan kunst juist heel waardevol zijn voor hen! Door de bovenstaande nare situaties kan het zelfbeeld van kinderen erg naar beneden worden gehaald, maar wanneer je tijdens het uiten van kunst jezelf kan zijn en weet dat er geen goed of fout is, dan kan dit ze hier zeker een handje bij helpen.

Vond je dit artikel van Babysits interessant? Wellicht dat je hun andere gastartikel over moeilijke eters dan ook interessant vindt! Naast dat Babysits via hun online oppasplatform oppassen en ouders verbindt, schrijft het platform regelmatig artikelen over de opvoeding van kinderen.

© 2024 | Webdesign Kuipers Design