MENU
Menu

Gastouders en professionaliteit

Er zijn verschillende gastouders. De een laat het kind lekker zijn gang gaan en de ander is volop bezig met de ontwikkeling van het kind, maar ook van zichzelf, de doelen en ziet zichzelf echt als professional. En dat mag! Jij hebt immers je diploma’s, volgt continue extra trainingen en blijft in beweging. Daarnaast wil je graag kwaliteit bieden en denk je dus ook na over de materialen, communicatie met ouders en ga zo maar door.

Een deel vindt het nog steeds lastig om zelf op de voorgrond te treden en om zakelijk te zijn. Ik heb toch het mooiste beroep van de wereld? Het is allemaal wel prima zo… Is dat wel zo? Ziet iedereen dan wel wat jij allemaal doet en als jij signalen ziet, komen die dan ook over bij de ouders? Of blijven ze jou zien als oppas?

Het kan echt anders. In de vele gesprekken die ik heb, hoor ik vaak dat er vervolgens toch een knop om gaat. “Ik mag er zijn en ik mag voor mijzelf opkomen en grenzen stellen!” Het mooiste is dat ik vervolgens hoor dat het allemaal zo is veranderd. Het werk is veel leuker geworden en er zijn alleen nog ouders met kinderen in de opvang die echt bij jou passen. Ongemerkt heb je toch ouders over je heen laten lopen en ben je over je eigen grenzen heen gegaan. Wat fijn is het dan als deze ouders jou ook ineens anders zien of als jullie samen hebben besloten om afscheid te nemen. Wat een opluchting en wat een energie geeft dat in plaats van dat het je energie kost.

Wat een compliment is het dan ook als ouders jou dan ook echt als dé professional zien. De afgelopen wisseling had ik ook weer zo’n mooi gesprek. “Wat ben ik toch weer blij met mijn beroep en de kinderen! En weet je wat het leukste is? Ik laat nu de handleiding van de Coole KIDS Box zien en vertel dat de kinderen bij mij spelenderwijs mogen ontwikkelen. Niets moet en stiekem wordt er toch ontwikkeld… En dat de ouders dan zeggen dat ze dat gehoord hadden en daarom bij mij op gesprek wilden. Ik ben zo blij en trots!”

Vind je het nog lastig om jezelf en je opvang op de kaart te zetten? Wil je graag hulp en handvatten hierbij? Geen probleem. Ik begeleid je graag als pedagogische coach. Ik hou van meedenken en sparren en samen maken we je eigen plan. En die bergtop? Daar kom jij natuurlijk!

 

© 2024 | Webdesign Kuipers Design