MENU
Menu

Baby’s en voorlezen?

Vanaf een maand of drie / vier kun je als ouders en verzorgers starten met voorlezen. Dan al? Ja, dan al. Vanaf het moment dat de kleine in de baarmoeder zit, is het namelijk al met de taal bezig. Het is bezig met het ritme en je klankkleur. Onderscheiden van de stemmen die het hoort praten. Onze taal is en blijft een lastig iets en daarom is het zo belangrijk om hier al met een maand of 3/4 mee te beginnen.

Wat de voordelen zijn?

 • Het horen van de gesproken taal en het koppelen aan plaatjes en bewegingen (gebruik je ook nog eens de gebarentaal, dan is het helemaal top)
 • Het prikkelen van de fantasie
 • Het ontdekken van de wereld om hem heen
 • Het samenzijn en binden met jou
 • Je oefent de luistervaardigheden
 • Je oefent de concentratie
 • Je oefent de motoriek door het (samen) aan te wijzen en het op schoot zitten
 • Je stimuleert de hersenverbindingen
 • ……

Voorlezen is dus erg belangrijk. Maar welke boekjes pak je er nu dan bij? Je kunt beginnen met de knisperboekjes en de zwart wit boekjes. Deze boekjes stimuleren en prikkelen de hersenen. Bij de knisperboekjes combineer je het kijken, luisteren met het gehoor en de motoriek en bij de zwart wit boekjes vind je mooie patronen die de hersenen triggeren. Belangrijk is wel de interactie tussen jou en het kind. Zorg ervoor dat het jouw gezicht kan zien en dat je kunt reageren op zijn blik en geluiden. Zorg dus voor een levendige interactie. Of je nu voorleest, vertelt, rijmt of zingt, alles is mooi. Dus leef je lekker uit.

Vervolgens ga je verder met de flapjesboeken, beginnende zoekboeken, voelboekjes, kartonnen boekjes en de boekjes waar je bijv. je vinger in een poppetje kunt stoppen. Vanaf een maand of 8 ga je weer een stapje verder. Je kleine kan dingen aanwijzen en begint met zijn eerste woordjes. Nu pak je er boekjes bij met duidelijke en echte plaatjes en foto’s en stimuleer je de woordenschat. Je gaat voorlezen of vertellen over dingen in de omgeving en wat bij zijn wereld hoort. Je laat de kleine de woorden aanwijzen, je benoemt ze en ze worden waarschijnlijk nog herhaald ook! Vanaf een jaar of 1 ga je weer een stap verder en begin je met het voorlezen van verhaaltjes en prentenboeken. Hier waren Raad eens hoeveel ik van je hou, Wij gaan op berenjacht, Bobbi Beer en Koosje Koala favoriet. Als de kleine weer wat ouder is, kunnen de langere verhalen voorgelezen worden. Zo groeit het kind met de boeken mee.

Tips voor het voorlezen zijn:

 • Kies een goed en vast moment en herhaal dit dus iedere dag
 • Neem er zelf ook de tijd en de rust voor
 • Maak er een gezellig moment van
 • Maak het interactief en betrek je kleine er dus bij
 • Let goed op de signalen van je kleine
 • Let op je intonatie en stemgebruik en wissel dit ook eens af met rijmpjes en versjes
 • Zorg voor een rustige omgeving, zonder afleiding van bijvoorbeeld de tv of radio
 • Nog een keer, nog een keer zal je vaak horen en dat is niet erg. Herhalen is juist goed en fijn voor de kleine
 • Ga lang door met voorlezen. Ook oudere kinderen vinden het nog steeds leuk, ook als ze zelf al kunnen lezen. Laat je ze dan jou ook af en toe voorlezen?
 • Geef het goede voorbeeld en pa zelf ook eens een boek.

Leuke boeken kun je lenen bij de bibliotheek. Als je je kleine lid maakt, kun je vaak het Boekstart koffertje ontvangen. Hier zitten leuke boekjes in en je kleine kan gratis lid worden. En jij? Jij krijgt een mooie korting, als je ook lid wordt.

© 2024 | Webdesign Kuipers Design