MENU
Menu

Rook- en Koolmonoxide melders, waar hang je ze?

In de kinderopvang is het al verplicht om deze melders te gebruiken. Vanaf juli 2022 is het ook privé verplicht om ze in je woning te hebben hangen.

Wel bestaan er diverse fabeltjes. Zo horen we erg vaak dat een koolmonoxide melder, laag moet hangen, omdat dat naar beneden zakt. Dit is dus niet juist.

Op de site van de brandweer kun je de juiste richtlijnen vinden:

Rookmelders – Brandweer en Koolmonoxidemelder – waar hang je die op? – Brandweer

Rookmelders:

Als je kijkt naar Rookmelders is het echt wel belangrijk, dat ze in de juiste ruimtes hangen en op de juiste plaats. Immers als je slaapt, ruik je niet en kan brand je dus gewoon overkomen. Je neus werkt dan niet. Gelukkig werkt je gehoor dan wel en is het fijn dat je gewaarschuwd wordt. In rook zitten ook veel giftige gassen, die er voor zorgen dat je bewusteloos raakt en dat kan al binnen enkele minuten en dat is een groot probleem. Rookmelders kunnen dus echt je leven redden!

In welke ruimtes kun je ze het beste ophangen?

In ieder geval op elke verdieping (dus ook de zolder) en in de vertrekken waar je vluchtroute doorheen loopt, dat zijn meestal de hal en de overloop. Verder is het advies om hem in de buurt van de meterkast, de cv-ketel en in de ruimte van de wasmachine en de droger.

Waar hang je ze dan op?

Op 50 cm afstand uit de hoeken en aan het plafond.

Koolmonoxidemelders:

De meest voorkomende fout is dat deze laag worden opgehangen. Dit is dus niet juist, de koolmonoxide zakt niet uit zichzelf.

Waar hang je ze op?

Er wordt nu onderscheid gemaakt tussen ruimtes waar een “verbrandingsapparaat” hangt of niet. Hangt die er niet, bijv. op slaapkamers, dan hang je ze op ademhoogte op vanuit je bed gezien of op zithoogte (woonkamer) of loophoogte (gangen).

Hangt er wel een verbrandingsapparaat, dan neemt deze warme lucht de koolmonoxide mee naar boven. Dan hang je hem aan het plafond op 1-3 meter (horizontale) afstand op minimaal 30 cm afstand van de muren of bij een schuine wand, aan de schuine wand op 1-3 meter (horizontale) afstand van het apparaat.

Voor de actuele informatie kun je dus altijd op de site van de Brandweer terecht. Laten we met z’n allen dit soort ongelukken voorkomen.

Werk je in de kinderopvang? Dan is het uiteraard handig om met de kinderen af en toe te oefenen in de verschillende samenstellingen. Dus niet altijd op maandag bijvoorbeeld. Zo weten de kinderen wat er gaat gebeuren en wat ze moeten doen, als er een keer echt wat aan de hand is. Ook thuis kan dit handig zijn om te bespreken.

© 2024 | Webdesign Kuipers Design