MENU
Menu

Natuurspeeltuin

Gelukkig komen er steeds meer natuurspeeltuinen bij. Speeltuinen waar kinderen hun fantasie, zintuigen en hun motoriek kunnen stimuleren. Je vindt er water, waar je mooie watergangen mee kunt maken, boomstammen om je evenwicht te bewaren, takken om hutten of andere bouwwerken mee te maken en ga zo maar door.

Het belangrijkste is dat de kinderen hun eigen fantasie gebruiken en dat gaan combineren met het probleemoplossend denken.

“Ik wil graag water oppompen en dat moet dan terecht komen in de vijver.” Hoe ga je dat dan aanpakken. En nee, geef als ouder dan niet de oplossing, maar laat ze zelf creatief nadenken en als ze hulp nodig hebben, dan vragen ze er wel om. Hulp aanbieden en dan dus niet overnemen…

Er zijn ook steeds meer scholen en kinderopvanglocaties met een natuurlijk plein. Het geeft de kinderen naast een hoop lol, ook veel rust. Een plein waar je volop kunt rennen en uitrazen is niet voor alle kinderen geschikt, het kan ook als een groot gevaarlijk terrein overkomen bij de rustigere kinderen.

Je kunt de kinderen verdelen in groepen. Zo heb je kinderen die hun energie kwijt willen met rennen, kinderen die graag willen bouwen, kinderen die liever alles aanschouwen, maar ook kinderen die houden van ravotten met elkaar. Bij een natuurlijk plein, zorg je ervoor dat ze allemaal hun ei kwijt kunnen.

Het ene kind trekt zich terug tussen het groen en gaat op zoek naar insecten en het andere kind jumpt van boomstam naar boomstam en het andere kind bouwt een hut. Het is uiteraard wel belangrijk dat al deze type kinderen hun eigen stukje hebben, want die rouwdouwers jagen de insecten natuurlijk weg.

Kun je hier thuis ook wat mee? Natuurlijk kan dat. Kijk eens naar de beplanting en welke insecten het aantrekt of plaats eens een insectenhotel. Plaats een blote voeten parcours door tegels weg te halen en daar steeds een andere ondergrond in te maken of bedenk een paadje door de tuin met verschillende ondergronden. Bijv. kiezelstenen, schelpen, boomschors, aarde etc. Een stukje tuin om van te eten en te proeven. Plaats eens wat korte boomstammen als stoel, tafel of parcours. Ideeën genoeg om mee aan de slag te gaan!

© 2024 | Webdesign Kuipers Design