MENU
Menu

Hooggevoeligheid en baby’s

Yes! Je bent zwanger en er komt ontzettend veel op je af. Je moet even wennen aan het idee en vooral als het de eerste is, kun je erg onzeker worden. Hoe gaat het allemaal? Wat kun je verwachten? Hoe ziet je nieuwe leven er uit? Gaat het allemaal goed in je buik? Hoe zal de bevalling straks verlopen? Daarnaast bombardeert je omgeving je ongevraagd met adviezen. Iedereen weet alles en geeft je allemaal tips. Al deze dingen samen kunnen er voor zorgen dat je erg onzeker wordt en hierdoor wat stress ervaart. Deze stress geef je al door tijdens de zwangerschap. Zeg dit ook gewoon tegen hem terwijl hij nog in de buik zit. “Ik vind het allemaal spannend, maar het komt allemaal goed. Ik zal er voor je zijn.” Je zult merken dat de kleine hier op reageert. Altijd hetzelfde liedje zingen of laten horen, kan ook een positieve invloed hebben.

Vervolgens ga je de bevalling in en ontstaan er weer nieuwe vragen en geef je die gevoelens ook weer door aan de baby. Misschien moet je wel ineens naar het ziekenhuis of komt de bevalling moeilijk op gang. Ook een ruggenprik, keizersnee, stuitbevalling of andere medische ingrepen hebben weer invloed op de baby. Dus als je baby op de wereld komt, heeft het al van alles meegemaakt. Het kan dan ook de eerste weken erg onrustig zijn en meer huilen. Geef dat ook rustig aan. Zeg gewoon eerlijk dat de kleine er niks aan kan doen. Dat je het graag anders had gezien en dat alles goed komt. Jij bent er voor hem en het mag zijn gevoelens uiten en verwerken. Snapt de kleine dit dan? Ja, is het antwoord.

En dan komen de eerste weken er aan. Jullie moeten wennen als ouders en er komen nog meer adviezen op je af. De hormonen zijn nog volledig aanwezig en je kunt erg emotioneel zijn. Baby’s voelen je erg goed aan en ook jouw emoties worden dus aangevoeld. Als jij van binnen huilt, huilt de kleine met je mee. De enige tip die je moet volgen, is dat jouw moedergevoel, altijd goed zit. Zegt jouw gevoel dat er wat aan de hand is, dan is dat zo. Ook in deze periode geldt weer, als je wat voelt, zeg het tegen de kleine. Geef aan dat je het spannend vindt om hem voor de eerste keer naar de opvang te brengen,  dat je het spannend vindt om hem in bad te doen, dat je het lastig vindt om hem te zien huilen. Hij wil het graag van je weten en horen. Zo kan hij ook alles verwerken, omdat het mag van jou.

Je merkt dus dat de kleine alles van jouw overneemt qua gevoel en emoties en dat hoort er ook bij. Ze voelen alles aan en willen dat ook allemaal verwerken en dat moet ook. Het belangrijkste is dan ook om alles te verwoorden. Zeg dat je er voor hem bent en dat hij zich mag uiten.

Heb je een huilbaby? Dat kan erg lastig en vermoeiend zijn. Zorg er dan voor dat je alles verwoord en als het je even teveel is, geef het dan aan. Neem dan even tijd voor jezelf. Zorg dat je dan iemand achter de hand hebt. Onthoud dat de kleine jouw goed aanvoelt en op jouw reageert en blijf communiceren met hem. Later volgt er nog een blog met tips voor huilbaby’s.

Samengevat. Denk er aan dat jouw moedergevoel het belangrijkste is en goed zit. Denk bij de andere adviezen na of je er wat mee kunt of dat het je ene oor ingaat en via het andere oor er weer uit. Daarnaast lekker blijven communiceren met je kleine en jouw gevoel is er en dat mag hij weten. Hij voelt immers alles toch aan van jou en neemt het ook over.

Ga lekker genieten van elkaar!

© 2024 | Webdesign Kuipers Design