MENU
Menu

Relatie met je kind tijdens de zwangerschap

Eigenlijk beginnen de gebaren en signalen al tijdens de zwangerschap. In de eerste weken kun je je misselijk voelen en enorm moe. Vervolgens gaat het over in het voelen van de eerste bewegingen en trapjes. Vervolgens zul je ook merken dat de baby reageert op jouw emoties en gemoedstoestand. Ook kan het zo zijn dat je ineens trek hebt in bepaald eten of juist totaal niet. Je kunt ook misselijk worden van geuren.

Als jij blij bent, merkt je baby dat dus ook. Jij geeft dan namelijk het gelukshormoon af en dat komt bij de kleine terecht. Het mooie is, dat het na de geboorte nog door kan werken en de goede hechting stimuleert. Daarnaast kun je ook stress ervaren en ook dat geef je dus door aan je baby. Dit kan effect hebben op de groei en ontwikkeling. Hij moet zich dan bezig houden met het verwerken van de stress en dan is er geen aandacht voor de groei en ontwikkeling. Als de stress heel erg aanwezig is, kan dit in sommige gevallen ook lijden tot vroeggeboorte. Ervaar je dus stress? Zorg er dan voor dat je rustmomentjes plant en tijd voor jezelf. De kleine heeft dus ook in de baarmoeder al aandacht en liefde nodig, omdat alles binnen komt.

Huid op huidcontact is voor baby’s erg belangrijk. Hier maak je echt het eerste fysieke contact met elkaar. Hier worden ze erg rustig van. Even samen chillen en van elkaar genieten. Het leuke is dat je kleine jouw handen en verneemt vanaf ongeveer 8 weken. Vanaf een week of 16-20 kun je ook zelf de baby voelen. Bij je tweede zwangerschap kan het al eerder. Weet je ook dat je kleine naar je handen toe zwemt vanaf een week of 27?

Muziek speelt ook een belangrijke rol tijdens de zwangerschap. Als je een bepaald liedje zingt of samen luistert en je blijft dit herhalen, dan kan dat ook troost en rust bieden na de zwangerschap. De kleine zal dit gaan herkennen en er rustig van worden. Dit kan ook een handige tip zijn tijdens de onderzoeken. Wordt de kleine onrustig of verdrietig, zing dan jullie liedje. Ook de rol van de vader kan hier een belangrijke rol spelen. Ook hij kan een liedje zingen voor de kleine om zo de band te verstevigen. Na de geboorte zal het papa ook herkennen aan zijn stem. Kies wel voor muziek waar geen harde bastonen inzitten, deze vindt de kleine niet fijn.

Zoals net aangegeven kan de kleine al horen tijdens de zwangerschap. Als je met hem praat, begrijpt hij je ook al. Al klinkt dit erg vreemd. Heb je een rotdag of het even zwaar? Benoem dit dan en de kleine kan al beginnen om het te verwerken. Dit geldt ook voor na de geboorte. Praat dan met je kleine en geef bijvoorbeeld aan dat je snapt dat het een zware bevalling is geweest en je er voor hem bent. Jij bent samen met de vader zijn relatie met de buitenwereld en hij heeft je gewoonweg nodig. Zorg er dus voor dat je er voor hem bent en merk je dat het even te veel is, geef dit dan aan bij je partner en vraag om steun. Je zit in een rollercoaster en ook die hormonen vliegen nog alle kanten op. Jouw gevoelens mogen er ook zijn en geef dit dan ook aan.

De periode van de zwangerschap en de bevalling heeft ook invloed op de periode na de geboorte. Zo kan het zijn dat je een huilbaby hebt, omdat het de stress van jou aan het verwerken is. Wil je hier meer over weten? Volg dan de training “Mijn verhaal en route”

© 2024 | Webdesign Kuipers Design