MENU
Menu

Slaapritmes

Slaapritmes

“Je komt op de wereld en je moet je direct aanpassen aan alle ritmes van het leven. Er bestaat een dag- en nachtritme en je ouders hebben ook hun eigen ritme die ze ineens moeten aanpassen omdat jij er bent.”

Voor iedereen verandert er dus van alles, ook voor je kleine. Vooral de eerste dagen kan het enorm wennen zijn. Merk je dat je kleine het lastig vindt om mee te gaan in het dag- en nachtritme? Dan is dat natuurlijk erg normaal. In de baarmoeder is er immers geen dag en nacht. Ook de eerste gebroken nachten kunnen erg intensief zijn en je opbreken. Iedere 3 à 4 uur hebben baby’s voeding nodig en meestal vallen ze daarna vanzelf in slaap, maar dat geldt helaas niet voor alle baby’s. Kijk dan of je bij kunt tanken overdag of dat iemand de nachtvoeding van je over kan nemen. Je hebt er echt niks aan als je allemaal oververmoeid bent. Alle baby’s gaan uiteindelijk aan het dag- en nachtritme wennen, dus jouw kleine ook. Slaapt je kleine niet direct weer in? Blijf dan rustig tegen hem praten en zeg dat je er voor hem bent. Voel je niet schuldig, dit gebeurt echt veel vaker. Probeer het ook te benoemen, want je bent dus niet de enige en zo kun je elkaar misschien helpen met tips. Kijk natuurlijk wel of de tips ook bij jou passen.

De eerste 10 weken slapen baby’s gemiddeld 14-18 uur per dag. Als je geluk hebt slaapt de kleine ’s nachts zo’n 2,5 tot 4 uur achterelkaar en hoef je er maar 1 keer uit. Vervolgens kun je merken dat het dag- en nachtritme zich gaat ontwikkelen. Ze hebben dus steeds beter door dat ze overdag meer wakker zijn en de nachten moeten slapen. Het helpt als je kleine overdag genoeg voeding krijgt, omdat ze dan ook niet wakker worden van de honger. Als de kleine 6 maanden is, zijn er meestal nog 2 à 3 dagslaapjes over. Hij is dus steeds meer wakker. Als je geluk hebt, slaapt de kleine nu ook al door tijdens de nacht. Vanaf een maand of 9 gaat er weer een dagslaapje vanaf. Nu zul je ook merken dat ze echt wakker zijn overdag en alles willen meemaken en ook alles intensief meemaken. Ook ’s avonds willen ze graag alles nog steeds meemaken en kunnen ze gaan protesteren als je ze in bed legt. Belangrijk is natuurlijk wel om het ritme er in te houden en het uit te leggen. Als het erg druk is qua indrukken, kun je dit terugzien in de avond of nacht. Hij slaapt erg onrustig en verwerkt alle indrukken en spanningen tijdens de nacht. Het eerste dromen kun je nu ook waarnemen. Kijk dus niet gek op als de kleine slecht slaapt na een dag vol visite. Vanaf 1 jaar slapen kinderen alleen nog ’s middags. Vaak hoor je kinderen dan ook zeggen dat ze helemaal niet moe zijn, maar ondertussen wel in de ogen wrijven. Dan kun je zeggen dat ze niet hoeven te slapen, maar gewoon even gaan rusten en een boekje mogen lezen in bed. En als ze wakker worden, hebben ze uiteraard niet geslapen…

Wanneer het middagslaapje eraf kan is erg wisselend. Kinderen met een voorsprong slapen sowieso al minder en geven ook duidelijk aan dat ze erbij willen horen en niks willen missen. Tussen de 2,5 en 3 jaar stopt het middagslaapje gemiddeld. Eerst zul je merken dat je hem er toch nog af en toe een middag inlegt of dat ze net voor het eten in slaap vallen. Stop je ze er nog te vaak in, dan slapen ze ’s avonds veel later. Wel kun je hier verschil zien tussen thuis en op de opvang. Tijdens de opvang doen ze zoveel indrukken op en zijn ze veel actiever, dat ze nog iets langer slapen overdag om alles te verwerken.

Baby’s slapen dus erg veel vanaf de geboorte en dat is ook erg belangrijk. Tijdens het slapen verwerken ze alle indrukken en vervolgens gaan ze groeien. Ze groeien dus tijdens de slaap. Veel factoren hebben invloed op een goede slaap.

·        Zorg ervoor dat de kleine op een vaste plek slaapt. Dus ook overdag niet in de box laten slapen, omdat het zo gezellig is voor jou. In bed krijgen ze de echte rust.

·        Merk je dat je kleine het bed niet fijn vindt? Verplaats het bed dan eens naar een andere plek. Sommige kinderen kijken graag vrij weg of willen niet aan een muur liggen.

·        Ontwikkel een vast ritueel, zodat hij weet wat er verwacht wordt en maak het gezellig en leuk om te gaan slapen.

·        Merk je dat de kleine eerst huilt, ook dat is normaal. Sommige baby’s huilen de spanningen weg en vallen vervolgens in slaap. Merk je dat dit niet het geval is, doordat het een ander huiltje is, troost hem dan en leg hem weer rustig terug.

Wat ik zelf heb geleerd van de tijd dat onze pubers klein waren, is dat je baby’s niet kunt verwennen, maar wel kunt gewennen. Hou dus goed in de gaten wat voor huiltje het is. Je kunt het echt horen als ze je voor de gek houden en huilen om aandacht te krijgen en jou voor de gek willen houden.

 

© 2024 | Webdesign Kuipers Design