MENU
Menu

Spelend leren

Spelend leren

 

Spelen is superbelangrijk voor kinderen. Het is niet alleen leuk, maar het helpt ze ook om van alles te leren. In de kinderopvang is het slim om een speelplek te maken waar kinderen makkelijk bij het speelgoed kunnen en waar leeftijd niet het belangrijkste is. Door te spelen gaan de “luikjes” open en staan ze open voor nieuwe woorden en kennis.

Je bent je vast al bewust dat kinderen heel veel leren als ze spelen. Ze krijgen inzicht in hoe alles werkt, ze leren hoe dingen in elkaar passen en hoe je problemen kunt oplossen. Spelen is als leren in actie!

Stel je voor: een open kast met speelgoed waar kinderen zo bij kunnen. Geen moeilijke deksels of regels over wie wat mag gebruiken. Gewoon vrij kiezen! Zo’n speelplek is als een uitnodiging om te ontdekken. Het maakt niet uit hoe oud je bent, je kunt gewoon lekker spelen. Spelenderwijs ontdek je van alles en dit willen ze vervolgens graag delen. Vervolgens vertellen ze enthousiast de ouders wat ze hebben ontdekt.

Als kinderen vrij mogen spelen, kunnen ze van alles bedenken. Ze kunnen superhelden zijn, een toren bouwen of een heel avontuur verzinnen. Dat noemen we fantasie en dit is geweldig! Het helpt kinderen om creatief te zijn en te leren samenwerken. Daarnaast helpt de fantasie ook bij het oplossen van problemen. Ze dromen even weg om een oplossing te bedenken en zijn vervolgens trots omdat het is gelukt.

Het werken met thema’s kan ook stimulerend werken als het spel echt verrijkend is. Gebruik je wel zoveel mogelijk echte materialen, problemen en opdrachten zodat het kind wordt uitgedaagd? Zijn er genoeg ideeën voor iedere ontwikkelingsfase? Is er ruimte voor eigen initiatief vanuit het kind of is dat alleen maar lastig? Combineer je alle ontwikkelingsgebieden?

In de kinderopvang is spelen niet alleen plezierig, het is leerzaam! Door speelgoed op een toegankelijke manier aan te bieden en fantasie te stimuleren, helpen we kinderen niet alleen groeien, maar ook leren op een leuke manier. Spelen is als een geheime truc waarbij plezier en leren hand in hand gaan.

Wil je meer weten over hoe je spelenderwijs leren op de kaart kunt zetten? Volg dan eens de training “spelenderwijs ontwikkelen”. Dan leer je het belang van spel en hoe je dit kunt toepassen in de praktijk.

© 2024 | Webdesign Kuipers Design